BLOG
Paylaş
Paylaş
Elektrikli Otomobiller Hakkında Her Şey!

Elektrikli otomobilleri trafikte daha sık görmeye başladığımız şu günlerde hepimizin merak ettiği elektrikli otomobillerde menzil artırma yöntemleri, elektrikli otomobillerde şarj süresi ne kadar, elektrikli otomobillerde batarya ömrü nedir, elektrikli otomobillerde tam şarj ile ne kadar yol gidebilirim, elektrikli araba şarj ücretleri ve elektrikli araçlar evde şarj edilir mi gibi soruların cevaplarını veriyoruz.

Elektrikli araçlar güçlerini sahip oldukları bataryadan alırlar. Bu bataryanın kapasitesi, aracın performansına ve menziline doğrudan etki etmektedir. Bu durumun avantajı bataryaların markaların belirlediği sene ya da km sınırına bağlı olarak garanti altında olması ve içten yanmalı motora sahip araçlara göre çok daha düşük bakım masrafına sahip olmasıdır. Uzun ömürlü batarya teknolojileri kullanarak üretilen elektrikli araçların bataryası ortalama 5 sene kadar sağlıklı şekilde çalışmaya devam eder.

Elektrikli araçların tam dolu batarya ile gidebileceği maksimum mesafe menzil olarak adlandırılır. Tıpkı içten yanmalı motora sahip araçlarda olduğu gibi tüketim değeri ve menzil kavramları elektrikli araçlar için de geçerlidir. Günümüzde üretimde olan elektrikli otomobillere baktığımızda ortalama 200-300 km arası bir menzil sunulduğunu görmekteyiz. Bu değerler ve tüketim verileri markalara ve modellere göre değişiklik göstermektedir. Menzilimizi artırmak için;

  • Aracımızı hızlı kullanmamalıyız. Tıpkı içten yanmalı motora sahip araçlardaki gibi aracımızı ne kadar hızlı kullanırsak şarjımız o kadar hızlı tükeneceğinden gidebileceğimiz mesafe düşecektir.
  • Dış sıcaklık değerleri normalin üzerinde soğuk veya sıcak olduğunda aracın bataryası normalden daha hızlı tükenecektir ve doğal olarak menzilimiz düşecektir. Bunun yanında konfor elemanlarının (klima vb) sık kullanılması da bataryamızı normalden daha hızlı tüketecektir. Tıpkı içten yanmalı motora sahip araçlarda klima açtığımızda yakıtımızın daha hızlı tükenmesi gibi.
  • Sürüş yaptığımız yolun koşulları da menzilimize etki etmektedir. Örneğin çok fazla yokuş içeren bir yolda seyahat ediyorsanız otomobil normalden daha çok gaz pedalına basmanıza ihtiyaç duyacaktır. Bu durumda da bataryamız biraz daha hızlı tükenerek menzilimizi düşürecektir. Ancak biz ne kadar kontrollü gaz tepkilerinde bulunursak tüketimimiz de o oranda azalacağından menzil düşüşünü önlemek mümkün.
  • Enerji geri kazanımı sağlayan rejeneratif frenleme sistemlerinin kullanımına özen göstermeliyiz. Frene basmak için ayağınızı gazdan kaldırdığınızda, motor yön değiştirir ve enerji elde eder. Elde ettiği bu enerjiyi elektrik aküsüne aktarır ve bir diğer deyişle aküyü şarj eder. İşte bunun adı rejeneratif frenlemedir. Bu mod aktifken aracınız gazdan ayağınızı çektiğinizde frene basmışçasına yavaşlamaya başlar ve stop lambalarınız da yanmış olur. Böylece hem aracınızı tek pedal ile daha konforlu bir şekilde sürebilir hem de kullanacağınız enerjiyi daha verimli hale getirebilirsiniz. Enerji geri kazanımı sağlayan rejeneratif frenleme sistemleri araç içinden manuel olarak açılıp kapanabilmektedir.
  • Yol bilgisayarınızdaki tüketim verilerinizi düzenli olarak inceleyerek ve aracınızın size sunacağı önerileri uygulayarak menzil sürenizi uzatabilirsiniz.

Yukarıdakilerin tümünü uyguladığınızda %30 civarında bir tasarruf sağlamanız mümkün.

Gelelim en önemli noktalardan biri olan şarja. Şarj istasyonları da elektrikli araç sayısındaki artışa paralel olarak artmaya devam ediyor. Son verilere göre ülkemizde şu an 4 bin 498 araç şarj istasyonu bulunmakta. Bunlardan 898’i hızlı şarj (DC) 3 bin 600’ü ise normal şarj (AC) istasyonudur. Fiyatlandırma örneği olarak ortalama bir değer yazmamız gerekirse, aracınızın 50 kW’lık bir bataryası olduğunu düşünelim. 7 TL/kW olarak hesaplarsak bataryanızı tamamen doldurmanın bedeli 350 TL’dir. (hızlı DC şarj için) Normal şarj yani AC olarak kullanmak istediğinizde 6 TL/kW olarak ortalama bir değer aldığımızda bataryanızı doldurmanızın bedeli 300 TL olacaktır. Tabi bu fiyatlar şarj istasyonu markalarına göre değişkenlik gösterebilir. Üstelik DC (hızlı) şarj ile 30 dakika gibi kısa bir sürede bataryanızı %80 şarj etmek mümkün. AC istasyonlarda ise %80 batarya kapasitesine ulaşmak için yaklaşık 3-4 saat beklemeniz gerekiyor. Evinizde şarj etmek isterseniz de bu süre 10 saatin üzerine çıkabilir.

Bu yazımızda elektrikli araçlar hakkında en çok merak edilen konuları sizler için ele aldık. Ancak hiçbir yazı kendi deneyiminiz kadar tatmin edici olmayacağından siz de dailydrive Electric ailesinin bir üyesi olan %100 elektrikli Renault Zoe’yi kiralayabilir ve kendi elektrikli araç deneyiminizi edinebilirsiniz! Sitemizden ayrılmadan önce Zoe ile hemen tanışmak için tıklayınız.

Benzer İçerikler
...
İstanbul Yenibosna Araç Kiralama

Bu yazımızda sizlere İstanbul Yenibosna araç kiralama hakkında bilgiler ve ipuçları sunuyoruz!

Devamını Oku >
...
Kışın Aracınızla Uzun Yola Çıkmadan Önce Yapmanız Gereken Hazırlıklar

Kış aylarında aracınızla seyahate çıkmadan önce güvenli yolculuk için yapmanız gerekenleri derledik.

Devamını Oku >
...
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Araç Kiralama

Bu yazımızda sizlere İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama hakkında bilgiler ve bir gezi rehberi sunuyoruz!

Devamını Oku >
Link Kopyalandı