Elektrikli otomobilleri trafikte daha sık görmeye başladığımız şu günlerde hepimizin merak ettiği elektrikli otomobillerde menzil artırma yöntemleri, elektrikli otomobillerde şarj süresi ne kadar, elektrikli otomobillerde batarya ömrü nedir, elektrikli otomobillerde tam şarj ile ne kadar yol gidebilirim, elektrikli araba şarj ücretleri ve elektrikli araçlar evde şarj edilir mi gibi soruların cevaplarını veriyoruz.
Elektrikli araçlar güçlerini sahip oldukları bataryadan alırlar. Bu bataryanın kapasitesi, aracın performansına ve menziline doğrudan etki etmektedir. Bu durumun avantajı bataryaların markaların belirlediği sene ya da km sınırına bağlı olarak garanti altında olması ve içten yanmalı motora sahip araçlara göre çok daha düşük bakım masrafına sahip olmasıdır. Uzun ömürlü batarya teknolojileri kullanarak üretilen elektrikli araçların bataryası ortalama 5 sene kadar sağlıklı şekilde çalışmaya devam eder.
Elektrikli araçların tam dolu batarya ile gidebileceği maksimum mesafe menzil olarak adlandırılır. Tıpkı içten yanmalı motora sahip araçlarda olduğu gibi tüketim değeri ve menzil kavramları elektrikli araçlar için de geçerlidir. Günümüzde üretimde olan elektrikli otomobillere baktığımızda ortalama 200-300 km arası bir menzil sunulduğunu görmekteyiz. Bu değerler ve tüketim verileri markalara ve modellere göre değişiklik göstermektedir. Menzilimizi artırmak için;
Yukarıdakilerin tümünü uyguladığınızda %30 civarında bir tasarruf sağlamanız mümkün.
Gelelim en önemli noktalardan biri olan şarja. Şarj istasyonları da elektrikli araç sayısındaki artışa paralel olarak artmaya devam ediyor. Son verilere göre ülkemizde şu an 4 bin 498 araç şarj istasyonu bulunmakta. Bunlardan 898’i hızlı şarj (DC) 3 bin 600’ü ise normal şarj (AC) istasyonudur. Fiyatlandırma örneği olarak ortalama bir değer yazmamız gerekirse, aracınızın 50 kW’lık bir bataryası olduğunu düşünelim. 7 TL/kW olarak hesaplarsak bataryanızı tamamen doldurmanın bedeli 350 TL’dir. (hızlı DC şarj için) Normal şarj yani AC olarak kullanmak istediğinizde 6 TL/kW olarak ortalama bir değer aldığımızda bataryanızı doldurmanızın bedeli 300 TL olacaktır. Tabi bu fiyatlar şarj istasyonu markalarına göre değişkenlik gösterebilir. Üstelik DC (hızlı) şarj ile 30 dakika gibi kısa bir sürede bataryanızı %80 şarj etmek mümkün. AC istasyonlarda ise %80 batarya kapasitesine ulaşmak için yaklaşık 3-4 saat beklemeniz gerekiyor. Evinizde şarj etmek isterseniz de bu süre 10 saatin üzerine çıkabilir.
Bu yazımızda elektrikli araçlar hakkında en çok merak edilen konuları sizler için ele aldık. Ancak hiçbir yazı kendi deneyiminiz kadar tatmin edici olmayacağından siz de dailydrive Electric ailesinin bir üyesi olan %100 elektrikli Renault Zoe’yi kiralayabilir ve kendi elektrikli araç deneyiminizi edinebilirsiniz!